Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Bruto en netto, hoe zit het nu precies
Salaris
01-10-2021

Bruto en Netto: hoe zit het nu precies?

Het gebeurt je elke maand: je hebt hard gewerkt, en dan zie je op jouw loonstrook dat er weer een aanzienlijk bedrag is afgehaald. Sommige mensen houden hier niet zo’n rekening mee tijdens contractonderhandelingen. Het is dan ook altijd goed om te weten wat je netto overhoudt aan het einde van de maand. Maar waarom is er zo’n verschil tussen bruto en netto? En wat gebeurt er eigenlijk met het geld?

Waar gaat dat geld heen?

Nu denk je natuurlijk: “Dat is simpel, dat gaat naar de belasting.” Dat klopt ook, want je betaalt natuurlijk belasting over jouw salaris. Hiermee wordt Nederlandse samenleving overeind gehouden met het onderhoud van de infrastructuur, de gezondheidszorg, politie, etc. In 2021 betaal je 37,35% belasting bij een jaarsalaris tot €68.507. Vanaf dat bedrag betaal je 49,50% belasting. Een flinke hap dus!

De werkgever is verplicht om dit alvast voor je in te houden, anders zou jij tijdens elke belastingaangifte een enorm bedrag moeten betalen. Bij de bovenstaande percentages zijn de premies volksverzekeringen meegerekend. Deze premies moeten we allemaal afdragen als we werken, waardoor we later AOW krijgen, bijzondere ziektekosten gedekt zijn en je partner een inkomen krijgt als je komt te overlijden.

Toch kunnen er verschillen zijn in wat je netto overhoudt bij verschillende werkgevers, ook al verdien je bruto hetzelfde. Dit kan een aantal redenen hebben. Zo is de sector waar je werkt een factor, want vaak maken vakbonden afspraken met de werkgevers, onder andere over hoeveel loon er ingehouden wordt voor de ziektekostenverzekeringen bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen ook de pensioenregelingen waarin je zit, van elkaar verschillen. Bij sommige werkgevers bouw je zelfs geen automatisch pensioen op. Tot slot zijn er uitzonderlijke factoren, zoals een bijdrage aan de gemeenschappelijke lunch of een lidmaatschap tot de personeelsvereniging.

Eigenlijk moet je blij zijn met het verschil tussen bruto en netto

Nu denk je wellicht dat het allemaal maar lastig is dat er zoveel van jouw brutosalaris worden afgehaald, maar het maakt jouw leven eigenlijk alleen maar makkelijker! Zou dit namelijk niet gebeuren, dan zou je deze belastingen en verzekeringen allemaal zelf moeten regelen. Nu wordt het voor je gedaan en hoef je er niet meer over na te denken. Zaken als een arbeidsongeschiktheidsverzekering en jouw pensioen zijn vaak ook nog eens voordeliger om te regelen via de werkgever.

Het zijn dus een hele reeks aan kostenposten die uiteindelijk resulteren in jouw nettosalaris. En gezien de vele factoren die jouw nettosalaris kunnen beïnvloeden, is het bij een contractonderhandeling ook lastig om in te schatten wat je uiteindelijk aan salaris overhoudt aan het einde van de maand. Ben dus zeker niet bang om te vragen naar een loonberekening om inzicht te krijgen in jouw inkomen.

Wil je deze opgedane kennis direct in de praktijk brengen bij een sollicitatie? Neem dan een kijkje op onze website voor de beste vacatures in Limburg!

Wil jij jouw nettosalaris berekenen? Ga dan naar onze Bruto-Netto Calculator!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?