Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
17-12-2020

8 veelgestelde vragen over de dertiende maand

Veel werknemers kijken aan het einde van het jaar uit naar hun dertiende maand. Het is een extraatje dat vaak goed van pas komt in de dure decembermaand. Aan de hand van acht veelgestelde vragen geven we je graag meer informatie over deze populaire arbeidsvoorwaarde.

 1. Wat is een dertiende maand?
  Een dertiende maand of eindejaarsuitkering is meestal een brutobedrag ter hoogte van een maandsalaris. Dit bedrag wordt aan het einde van het kalenderjaar aan een werknemer uitgekeerd.

  Verschil dertiende maand en prestatiebeloning:
  In de meeste gevallen is dit bedrag niet afhankelijk van de prestaties van de werknemer of het bedrijf. Daarin verschilt de dertiende maand van een prestatiebeloning, zoals een bonus of winstdelingsuitkering.
   
 2. Hoe wordt een dertiende maand geregeld?
  De regels voor een dertiende maand staan vaak in een cao, het personeelshandboek of de arbeidsovereenkomst. Zo kan eventueel in een verplichte cao een bepaling staan over het uitbetalen van een extra bonus aan het einde van het jaar. Als dat niet het geval is, kun je als werkgever zelf kiezen om een extra maandsalaris uit te keren. Dit kun je dan vastleggen in je personeelshandboek of de arbeidsovereenkomst met je werknemer.
   
 3. Wat zijn de voorwaarden?
  Een dertiende maand kan gebonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Zo keren sommige werkgevers de dertiende maand bijvoorbeeld alleen uit als een werknemer op een bepaalde datum in dienst was. Een dergelijke voorwaarde moet wel schriftelijk vastgelegd zijn.
   
 4. Is een dertiende maand verplicht?
  In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij dit geregeld is in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.
   
 5. Waarom een eindejaarsuitkering?
  Het kan meehelpen aan het versterken van je Employer Brand. Een extra maandsalaris is voor veel werknemers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.
   
 6. Mag je werknemers uitsluiten van een dertiende maand?
  Je mag werknemers niet zomaar uitsluiten van een eindejaarsuitkering. Als werkgever moet je namelijk rekening houden met de regels voor gelijke behandeling op het werk. Zo is een werkgever verplicht werknemers bij gelijk werk een gelijkwaardige beloning te geven. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om een eindejaarsuitkering alleen uit te keren aan mensen met een vast contract.
   
 7. Hoe zit het met belasting?
  Bij een dertiende maand ontvangt een werknemer bruto een extra maandsalaris. Toch houdt hij hier netto minder van over dan bij zijn normale loon. Dit komt doordat een dertiende maand wordt belast in een aparte tabel voor bijzondere beloningen. Hierdoor valt het belastingtarief voor de werknemer hoger uit.
   
 8. Wanneer betaal je bij ontslag?
  Een eindejaarsuitkering wordt normaal gesproken uitgekeerd in december. Bij het ontslag of vertrek van een werknemer kun je deze bonus op een ander moment uitbetalen. Je neemt deze dan mee in de eindafrekening.
Bron: Ondernemen met personeel
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?