Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Sollicitatie
10-12-2020

7 tips voor een sterke motivatiebrief

Heb jij een interessante functie gevonden waar je op wilt solliciteren? Tijd om je CV en motivatiebrief op orde te brengen! Op onze website staan meerdere artikelen met carrièretips om je optimaal voor te bereiden. Vandaag gaan we in op je motivatiebrief. In deze brief motiveer je waarom jij geschikt bent voor de functie en leg je uit waarom jij een toegevoegde waarde bent voor het bedrijf. Schrijf een basisbrief, maar onthoud ook om elke brief aan te passen aan de hand van de vacature waar je op solliciteert! De volgende tips helpen jou een sterke motivatiebrief te schrijven:

 1. Bestudeer de stijl waarin de vacaturetekst is geschreven
  Probeer de stijl waarin de vacaturetekst is geschreven aan te voelen en probeer deze te verwerken in jouw brief. Steek er daarnaast ook altijd je eigen stijl in. Een mooie balans is het beste.
   
 2. Onthoud dat je motivatiebrief geen kopie is van je CV!
  Probeer niet je hele CV te herhalen in je verhaal. Benadruk vooral waarom jij van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf.
   
 3. Leg kort en krachtig uit waarom je solliciteert
  Waarom spreekt de functie je aan en waarom past het bedrijf goed bij jou? Geef een heldere uitleg.
   
 4. Geef vooral sprekende voorbeelden en feiten om aan te tonen dat jij geschikt bent voor de functie
  Met een goed, echt en sterk verhaal overtuig jij je potentiële werkgever veel sneller dan wanneer je met vage en losse voorbeelden komt.
   
 5. Maak het persoonlijk
  Benoem meerdere malen de naam van het bedrijf en, indien gepast, ook de functie waarop je solliciteert. Op die manier spreekt jouw verhaal een potentiële werkgever meer aan dan wanneer je hem/haar een algemene, abstracte standaardbrief voorschotelt die je naar elk bedrijf had kunnen sturen. Pas je brief dus echt aan voor elke sollicitatie!
   
 6. Vermijd snel, snel, snel
  Neem je de tijd om een sterke motivatiebrief te schrijven. Denk er goed over na, schrijf enkele steekwoorden op voor jezelf en maak er daarna een helder en sterk verhaal van. Controleer je brief ook nadat je klaar bent met schrijven, om zo eventuele (spel)fouten eruit te halen!
   
 7. Zorg voor een ijzersterke afsluiting
  Een van de belangrijkste tips die we je mee kunnen geven! Vertel in jouw afsluiting concreet dat je jouw motivatie graag wilt toelichten tijdens een kennismakingsgesprek met het bedrijf. Zie hier enkele voorbeelden voor een sterke afsluiting!

Ga snel op zoek naar jouw droombaan op onze vacaturepagina! Heb je de vacature gevonden en ga je solliciteren? Vergroot dan jouw kansen door de bovenstaande tips toe te passen!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?