Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
29-08-2023

5 tips voor starters om een baan te vinden

Vraag een starter op de arbeidsmarkt wat de grootste frustratie is bij de zoektocht naar werk en ze antwoorden allemaal: 'het gebrek aan ervaring'. Vanuit de ogen van een werkgever bekeken, is het natuurlijk goed te begrijpen dat de voorkeur uitgaat naar een werknemer met ervaring. Toch zijn er als starter op de huidige arbeidsmarkt veel kansen. Door de krapte staan steeds meer werkgevers, die voorheen mensen zochten met meer ervaring, meer open voor starters.

Daarom hebben wij hieronder 5 tips op een rij gezet, zodat je als starter net wat meer kunt opvallen tussen de overige starters. Want jij bent natuurlijk niet de enige die pas is afgestudeerd en op zoek is naar een leuke baan!

1. Maak gebruik van social media

Dat je LinkedIn goed kunt inzetten voor de zoektocht naar je eerste baan is inmiddels al redelijk goed bekend onder de meeste starters. Wanneer je je LinkedIn aanvult met relevante werkervaring, van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, en vaardigheden word je beter gevonden voor recruiters.
Naast LinkedIn staan er inmiddels ook steeds meer banen op andere websites, vacatures op Facebook bijvoorbeeld, of door middel van gesponsorde social media berichten zijn steeds meer bedrijven op zoek naar nieuwe collega’s. Het is dan ook verstandig om op verschillende sociale media een account aan te maken en up-to-date te houden.

2. Bouw een netwerk op en zet het in

Beginnen met een netwerk opbouwen is lastig, maar wanneer je hier tijd in steekt haal je vroeg of laat hier je voordeel uit. Begin met bijvoorbeeld familieleden, mensen van school (ook docenten) en de personen waarmee je hebt samengewerkt tijdens je bijbaan, stage of vrijwilligerswerk. Wanneer je deze personen al als basis in je netwerk hebt, kun je je netwerk inzetten om een passende baan te vinden. Wanneer je je netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn, op een creatieve manier laat weten dat je beschikbaar bent voor een baan, zul je zien dat je de zakelijke connecties van de al deze personen kunt bereiken. Tijdens je eerste baan is het dan ook belangrijk om je zakelijke netwerk verder uit te breiden!

3. Zet vaardigheden centraal op je cv

Bij de meeste voorbeeld cv’s staan de functies en opleidingen van de persoon centraal. Als starter is dit echter niet slim omdat je dan een relatief leeg cv hebt, gezien je juist op zoek bent naar die eerste baan. Wanneer je je vaardigheden centraal zet zul je beter naar voren komen met je cv.
Vaardigheden kun je op veel meer plekken op doen dan alleen tijdens je werk. Zo zul je versteld staan over hoe veel vaardigheden je al bezit wanneer je net afgestudeerd bent. Neem bijvoorbeeld de samenwerking in groepen voor projecten op je opleiding. Zelfstandige beslissingen kunnen maken en uit je comfortzone durven stappen door die wereldreis of stage in het buitenland of een goede dosis plannen en doorzettingsvermogen door het combineren van studie & vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld (top)sporten. Deze vaardigheden en de bijbehorende soft-skills zijn voor werkgevers erg belangrijk!

4. Volg een cursus of bezoek events

Cursussen en events zijn goed voor extra ervaring en ook voor je netwerk. Zoek bijvoorbeeld evenementen op binnen je toekomstige werkveld om meer relevante en nieuwe kennis op te doen en gecertificeerde cursussen doen het ook goed op je cv. Tevens kun je vaak tijdens evenementen of cursussen goed netwerken. Dit netwerk kun je, zoals aangegeven in tip 2, ook weer inzetten om die nieuwe baan te vinden.
Tip: De Kamer van Koophandel heeft vaak cursussen en netwerkevenementen in de omgeving die je kunt volgen. Daarvoor hoef je geen eigen bedrijf te hebben om deze te volgen. Tevens zijn deze bootcamps ook vaak een aanvulling op je netwerk omdat je ze samen met mensen volgt die ook binnen jouw interesses of werkveld zitten.

5. Stages zijn ook werkervaring

Bij tip 3 hebben we al kort uitgelegd waarom het belangrijk is je cv af te stemmen op je vaardigheden in plaats van je vorige functies. Wanneer je net klaar bent met je opleiding hebben vele starters nog geen echte banen of functies gehad om deze op je cv te zetten. Wanneer je jouw stage, traineeship of zelfs je scriptie relevant is voor de functie waar je op solliciteert, is het dan ook belangrijk om deze toe te voegen aan je cv. Daarnaast kun je hier ook in een korte beschrijving uitleggen hoe je bepaalde vaardigheden hebt opgedaan tijdens bijvoorbeeld je stage of waarom je bepaalde zaken nog wilt leren of ontwikkelen.

Als starter een leuke baan vinden is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Zet veel in op dingen die je kennis en netwerk kunnen verbreden en wees niet bang om te solliciteren op een functie waarbij bijvoorbeeld een jaar ervaring gevraagd wordt, want hier kun je bijvoorbeeld ook je stages voor meetellen. Veel succes met solliciteren!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?