Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
15-03-2022

10 Banen van de toekomst!

Veel banen gaan in de komende decennia verdwijnen, doordat machines en robots het werk van de mensen gaan overnemen. Benieuwd of jouw baan, het ondanks de automatisering, redt? Deze banen blijven nog wel een tijdje bestaan.

1. Banen in de gezondheidszorg

In de coronapandemie hebben we allemaal wel meegekregen hoe kwetsbaar onze gezondheidszorg is. Daarnaast is binnen dertig jaar zeker 25 procent van de Europese bevolking 65 jaar of ouder. Dat is een toename van 18 procent vergeleken met nu.

Banen in de zorg, zoals verpleegkundige, verzorger en ergotherapeut zullen dus een stabiele toekomst kennen en staan daarom bovenaan in onze top tien. Voor deze functies zijn een hoog niveau van empathie, flexibiliteit en veel handmatig werk nodig. Een recente Oxford-studie liet zien dat de kans dat deze banen worden geautomatiseerd in de komende tien tot twintig jaar, nog kleiner is dat één procent.

2. Technische beroepen

Ondanks de vele wervingscampagnes blijft de krapte in de techniek bestaan. Dit wil zeggen dat er in de komende jaren nog veel werk is voor elektriciens, elektromonteurs, architecten, automonteurs en bouwkundigen. De meeste vraag gaat uit naar ingenieurs.

Mocht je een technische opleiding aan het volgen zijn of willen gaan volgen, dan zouden de bovenstaande beroepen je baanzekerheid moeten bieden en de mogelijkheid om jezelf hierin te ontwikkelen.

3. Cyber Security-experts

De afgelopen jaren worden bedrijven steeds vaker getroffen door hackers en deze hebben steeds meer manieren om goed beveiligde websites plat te leggen of zelfs data te stelen. Daardoor is de vraag naar cyber security-experts sterk toegenomen.

In Nederland is er zelfs een wet die kan zorgen voor hoge boetes wanneer bedrijven niet de juiste securitymaatregelen nemen. Dit is ook een reden waarom de vraag naar cyber security-experts erg toeneemt en in de komende jaren alleen maar meer zal worden.

4. Bouwsector

In de bouw is er altijd werk te vinden. De bouwsector is dan ook een belangrijke drijfveer achter economische groei. Toch staat de bouw bekend als één van de minst gedigitaliseerde sectoren. In de pandemie zitten veel mensen thuis en ze willen graag wat aan hun huis veranderen. Deze mensen zijn door de pandemie ook minder gaan consumeren of hebben niet op vakantie kunnen gaan. Hierdoor zijn veel bouw- en renovatieprojecten gestart.

Een mogelijke bedreiging voor de bouwsector is dat er een schaarste is in bouwmaterialen. Dit kan ook weer een kans zijn om onderzoeken te doen naar duurzame bouwmaterialen.

5. Transport en Logistiek

Steeds meer mensen bestellen hun producten online. Dit hebben we ook wel gemerkt in de pandemie. Het is nou eenmaal een stuk makkelijker. Hierdoor krijgen de banen in de transport en logistiek het steeds drukker. De wereld is nog niet zo ver dat de pakketten met drones of robots worden bezorgd, maar de zoektocht naar gemak wordt steeds groter. Er is een grote kans dat dit in de toekomst wel gebeurd.

Dit wil niet zeggen dat alle banen in de transport en logistiek verdwijnen. Menselijke handen en toezicht zullen altijd nodig blijven in deze sectoren, vooral nu steeds meer mensen online bestellen.

6. Human Resources

Vandaag de dag wordt het vinden en behouden van talent steeds belangrijker. Op elk vlak zijn bedrijven bezig om de beste kandidaten aan te trekken voor een functie. Tegenwoordig is er steeds meer data beschikbaar voor werknemers en werkzoekenden, waardoor de rol van Human Resources ook veranderd is.

Het selecteren en werven van potentiële kandidaten kan steeds meer geautomatiseerd worden door de hoeveelheid data die tegenwoordig beschikbaar is. Door het lerend vermogen van computers wordt er dan ook steeds meer gebruik gemaakt van analyse tools.

Desondanks zal menselijke interactie in het HR-vak altijd behouden blijven. Ook in de toekomst dien je als succesvolle HR-professional te beschikken over ‘zachte’ vaardigheden en emotionele intelligentie, naast je expertise in de software en analytics.

7. Telefonisten en receptionisten

Je zou deze misschien niet verwachten in deze lijst, maar de vraag naar telefonisten en receptionisten blijft nog steeds stijgen. Computers zijn nog niet zo ver om precies te reageren op vragen van mensen en ze kunnen nog niet inspelen op hoe iemand reageert. Daarom zal de baan van telefonist en receptionist nog wel een tijdje blijven. De vraag naar secretaressen binnen de sector bedrijfsadministratie zullen juist gaan dalen. Dus voor iedereen met administratieve vaardigheden: kies de juiste opleiding!

8. Data Scientist

Zoals al werd gezegd is er steeds meer data beschikbaar en wordt er ook steeds meer met computers en data gedaan. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden voor het verzamelen, opslaan en analyseren van de informatie. Hierdoor zal de vraag naar mensen met kwaliteiten op het gebied van datawetenschap alleen maar toenemen. Maar veel organisaties worstelen nog met de vraag hoe ze al die data om moeten zetten in bruikbare informatie. Door Data Science in te zetten kan een organisatie veel gerichter beleid voeren en makkelijker inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Bij een onderzoek van Indeed kwam aan het licht dat Data Scientist de afgelopen jaren de populairste IT-zoekopdracht was in Nederland. Niet alleen de vraag hierin neemt toe, maar ook de interesse in een data-functie wordt steeds groter. Dit is dus echt een beroep voor de toekomst.

9. Leraren

Op dit moment is er een grote vraag naar leraren, maar er is ook een sterke groei in online learning-tools. Dit zorgt voor veel mogelijkheden. In de Corona tijd hebben we gezien dat lesgeven ook kan via Teams of Zoom. Zo gebruikt Harvard Business School al ‘virtual classroom’-software om lessen te geven aan leerlingen wereldwijd. Andere taken zoals administratie worden tegenwoordig ook veel meer digitaal gedaan.

Wat betekent dit voor de toekomst? Staan er in 2030 robots voor de klas? Nee, dat zeker niet. De huidige generatie kinderen is gewend aan het gebruik van technologie, omdat ze dit in hun dagelijks leven veel gebruiken. Hier kan in de toekomst ook op worden ingespeeld door leraren.

Afgelopen jaren is er en recordaantal vacatures voor leraren op middelbare scholen. Naar verwachting zal dit de komende jaren alleen maar toe nemen, doordat ook veel leraren met pensioen gaan.

10. Koks

Kok is een creatief beroep en wordt gecombineerd met veel handwerk. De kans dat dit beroep door machines of robots wordt overgenomen is dan ook vrij klein. Als kok moet je natuurlijk ook proeven of het wel goed smaakt en gevoel hebben voor hoe een gerecht gepresenteerd wordt op een bord.

De horecabranche heeft het heel zwaar gehad de afgelopen twee jaar en veel mensen die in de horecasector werkten, hebben een andere baan gevonden. Zo zal er in de komende jaren nog een groot tekort zijn aan horecapersoneel, waaronder ook koks.
 

Bron: MT/Sprout
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?