Kandidaten
/_images_upload/_tn_731f146ddbecab4d.png
Schrijf je in voor onze Job Alert
Zo mis jij geen enkele vacature
/_images_upload/_tn_0065099814a10eec.png
Alle vacatures in Limburg onder één dak!

Zit er een vacature voor jou tussen?

Snel zoeken

Een gemiddelde werkdag van een gedragswetenschapper bij Bureau Jeugdzorg Limburg

Bureau Jeugdzorg 9-10-2020 8:17
Categorieën: Algemeen
blog_image:article_banenr_16015622625f75e6968cce0.png:end_blog_image
Geen enkele werkdag is hetzelfde, en dat maakt het werk heel uitdagend en afwisselend. Wanneer je ’s ochtends het kantoor binnenloopt, weet je nog niet wat er die dag allemaal staat te gebeuren. Je hebt uiteraard vaste afspraken, overleggen en rapportages die je dient te lezen, maar het komt zeer regelmatig voor dat je hiervan af moet wijken. De flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van een gedragswetenschapper zijn dan ook goed ontwikkelde competenties.

Als gedragswetenschapper  bij Bureau Jeugdzorg Limburg ondersteun je Jeugdzorgwerkers bij het nemen van (kern)beslissingen in multidisciplinair overleg. Tijdens deze casuïstiekbesprekingen worden de hulpverleningslijnen uitgezet, en de te behalen doelen en voortgang op de doelen besproken. Je hebt hierbij een analyserende houding. Wanneer nodig schuift de teamleider, een jurist of een gz-psycholoog/orthopedagoog-generalist bij dit overleg aan, en worden ketenpartners als de leerplichtambtenaar, betrokken hulpverlening, of casemanager huiselijk geweld uitgenodigd. (Kern)beslissingen waarover je als gedragswetenschapper meedenkt zijn het verzoek tot verlengen danwel beëindigen van een ondertoezichtstelling, in te zetten hulpverlening, uit-/opbouwen van omgangsregelingen, maar ook het overwegen van verzoek tot een uithuisplaatsing. Hoewel de (kern)beslissingen inhoudelijk zware beslissingen zijn, neem je deze beslissingen samen, je staat er niet alleen voor. Tijdens de casuïstiekbesprekingen is er ook ruimte voor de ethische uitdagingen die bij ons werk komen kijken, en die soms het nodige van de Jeugdzorgwerkers vragen. Als gedragswetenschapper ondersteun, coach en adviseer je de Jeugdzorgwerker, ook in de vorm van individuele werkbegeleiding.

Hoewel je als gedragswetenschapper veelal ‘achter de schermen’ en op afstand werkt, wat maakt dat je vanuit een helicopterview patronen en verbanden helder ziet, ben je als gedragswetenschapper bij Bureau Jeugdzorg Limburg ook regelmatig te vinden in de voorste linie. Samen met de Jeugdzorgwerker voer je een startgesprek, waarbij je tezamen met de ouders, en waar mogelijk de jeugdige en betrokken hulpverlening, bespreekt wat er dient te gebeuren om de ontwikkelingsbedreiging(en) op te heffen. Daarnaast ondersteun je de Jeugdzorgwerker bij (lastige) gesprekken en zittingen, en een incidenteel Hoger Beroep.

Als gedragswetenschapper binnen Bureau Jeugdzorg Limburg werk je in een relatief klein team, bestaande uit de teamleider, gedragswetenschappers, gz-psychologen/orthopedagogen-generalist, en de regiomanager. Dit maakt dat je goed weet hoe het met jouw directe collega’s gaat en wat er binnen de teams speelt. We ondersteunen elkaar, sparren over casuïstiek, maar geven elkaar ook advies en feedback. Tevens maak je deel uit van interne en externe regionale en provinciale overleggen, werkgroepen en intervisie-/supervisiegroepen, waarbij je ook vanuit inhoudelijke expertise andere professionals ondersteunt. Daarnaast biedt Bureau Jeugdzorg Limburg scholingsmogelijkheden gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het kind staat voorop, maar je bent niet alleen betrokken bij de kinderen/jeugdigen. Je tracht samen te werken met het gehele systeem, met (pleeg)ouders en verzorgers, broers en zussen, opa’s en oma’s, en scholen. Dit betekent ook dat je met uiteenlopende doelgroepen en problematiek te maken hebt. Wanneer de rechter een ondertoezichtstelling uitspreekt, heeft de familie soms al een lange hulpverleningsgeschiedenis, en de nodige weerstand tegen de hulpverlening. Positioneren en engageren zijn belangrijke vaardigheden voor een gedragswetenschapper, maar ook voor een Jeugdzorgwerker. Samen kijk je naar de opvoedingssituatie, waarbij jouw expertise op onder andere het gebied van opvoed- en opgroeiproblematiek, gedragsproblematiek en hechtingsproblematiek goed van pas komt, evenals jouw kennis van risico- en protectieve factoren voor een veilige, gestructureerde en voorspelbare omgeving voor het kind. Je kijkt naar wat wél mogelijk is, en dat maakt het werk van een gedragswetenschapper heel erg mooi.


 

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Vind hier recente vacatures van Mercedes-Benz Customer Assistance Center Maastricht
Envida Thuiszorg als werkgever? Vind hier alle vacatures.
Zit het in je bloed om vanuit die ene bijzondere cliënt te denken en vooral ook te handelen? Bekijk de vacatures van PSW.
Werken bij Janssen Kerres Automotive in Limburg en Brabant? Vind hier alle vacatures
Vind hier alle vacatures van Vista college!
Vind hier alle vacatures van Citaverde College!
Ook werken bij Laurentius? Bekijk hier alle vacatures.
Vind hier alle vacatures van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken!
Werken bij Gemeente Sittard-Geleen? Vind hier alle actuele vacatures.
Passie voor onderwijs? Bekijk snel de vacatures van Gilde Opleidingen!
Wil je aan de slag bij MET ggz? Bekijk hier alle vacatures.
Wil ook jij bij Sevagram werken? Kijk hier voor alle vacatures!
Krijg jij al een warm gevoel bij Adelante? Bekijk dan alle vacatures.
Stichting Pergamijn als werkgever? Vindt hier alle vacatures!
Meewerken aan actuele, statistische informatie? Bekijk snel de vacatures van CBS.
Werken bij Vivantes betekent dat je elke dag thuis komt bij de bewoners van Vivantes en hun dag tot een waardevolle dag maakt! Kijk hier voor alle vacatures.
Vind hier alle vacatures van het grootste skidorp van Europa!
Ook meewerken om frisdranken en sappen te produceren? Kom werken bij Refresco.
Bekijk hier alle vacatures van de 5 Saillant Collection Hotels!
WP Haton werkt in de brooddeeg productie. Klik door voor de vacatures als jij ook hiermee je brood wilt verdienen.
Werken in het voortgezet onderwijs? Bekijk de vacatures bij SVO PL.
Flextronics werkt aan slimme logisitek. Jij ook? Bekijk de vacatures.
Radar bied ondersteuning aan verstandelijk beperkten. Kijk snel voor vacatures om invulling te geven aan hun leven.
Werken aan een veilige regio? Bekijk de vacatures van Veiligheidsregio Zuid-Limburg!