Kandidaten
/_images_upload/_tn_731f146ddbecab4d.png
Schrijf je in voor onze Job Alert
Zo mis jij geen enkele vacature
/_images_upload/_tn_0065099814a10eec.png
Alle vacatures in Limburg onder één dak!

Zit er een vacature voor jou tussen?

Snel zoeken

Per 1 januari 2020 de WAB: Dit is wat er voor jou verandert

Christianne Giezenaar 13-12-2019 10:27
Categorieën: Algemeen

blog_image:article_banenr_15756333245dea41aca65cb.jpg:end_blog_imageFlexwerkers meer vastigheid bieden is het doel van de wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet gaat al op 1 januari 2020 in. Weet jij wat het voor jou betekent? Lees snel verder.

De nieuwe WAB zorgt er voor dat flexibele arbeid voor de werkgever duurder wordt. Met als doel om werknemers die, op welke manier dan ook, flexibel werken meer vastigheid te kunnen bieden. Hoe de verschuiving plaats zal gaan vinden is niet geheel te voorspellen maar verwacht wordt dat er minder flexibele contracten komen en hiervoor in de plaats een deel een vast contract aangeboden zal krijgen en een deel aangevuld met bijvoorbeeld zzp’ers. Dit omdat er voor zzp’ers geen extra kosten bij de werkgever komen te liggen.
Er zijn verschillende situaties. Lees hieronder verder om te kijken wat voor invloed de nieuwe wet voor jouw heeft.

WAB en Loondienst

Vanaf ingang van de nieuwe WAB kun je makkelijker ontslagen worden. Op dit moment moet een ontslag voldoen aan een van de acht formele ontslaggronden. Neem bijvoorbeeld slecht functioneren, werkweigering of verwijtbaar handelen, vanaf 1 januari 2020 mogen verschillende redenen gecombineerd worden en zullen ze hier dus soepeler mee om kunnen gaan.
Wanneer je dan ontslagen wordt heb je recht op een transitievergoeding. Of je nu een tijdelijk of een vast contract hebt, vanaf 1 januari heb je vanaf dag één van je contract recht op een transitievergoeding wanneer je ontslagen wordt. Je hoeft dus niet meer twee jaar in dienst te zijn om hier recht op te hebben. De transitievergoeding wordt nu 33 procent van een bruto maandsalaris per contractjaar. Voorheen was dit 50 procent.
Verder heb je minder snel recht op een vast contract. Nu is het zo dat een werkgever je een vast contract moet aanbieden na drie aansluitende tijdelijke contracten over een periode van twee jaar. Dit wordt drie jaar in plaats van twee.
Voor jouw werkgever worden de vasten contracten wel goedkoper, omdat de premies 5 procent lager worden dan de flex contracten.

WAB en Uitzendbureau

Omdat je per 1 januari 2020 vanaf dag één recht hebt op een transitievergoeding bij ontslag wordt het ontslaan van arbeidskrachten via het uitzendbureau duurder. Daarnaast wordt het voor jouw werkgever ook duurder door hogere WW-premies.
Voor jou betekent dat mogelijk dat jouw werkgever je zal vragen om in te treden als zzp’er, of dat je een vast contract krijgt, maar dit hangt af van de situatie bij jouw op werk. Bedrijven die niet zonder hun flexibele uitzendkrachten kunnen, zullen deze kostenstijging misschien wel gewoon voor lief nemen en de huidige manier van werken doorzetten.

WAB en Payroll

Iemand die nu als payroller werkt krijgt met ingang van de WAB bijna dezelfde status als iemand in loondienst. Dit betekent veel voor bijvoorbeeld het salaris, maar ook bonussen, vakantiegeld of vakantiedagen. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zullen gelijk getrokken worden aan die van de werknemers in loondienst.
Omdat alle arbeidsvoorwaarden gelijk zullen worden ben je ook veel duurder voor je werkgever en dus minder aantrekkelijk dan nu. Er wordt gevreesd dat payrollers zullen verdwijnen door ze een contract aan te bieden of door ze te vervangen door zzp’ers. Het kan ook zijn dat je werkgever je vraagt of je als zzp’er voor het bedrijf wilt gaan werken.

WAB en Oproepkracht

Omdat je als oproepkracht niet altijd beschikbaar hoeft te zijn moet je werkgever je minimaal vier dagen van te voren laten weten wanneer je bent ingeroosterd. Wanneer dit dan veranderd en je toch niet hoeft te komen moet je werkgever deze uren wel uitbetalen.
Ook moeten jouw diensten minimaal 3 uur per dienst zijn vanaf 1 januari 2020.
Na 12 maanden heb je recht op een contract voor het gemiddeld aantal gewerkte uren over deze periode. Wanneer je bent ingehuurd voor 12 uur, maar gemiddeld 16 uur per week hebt gewerkt dan heb je dus recht op een arbeidscontract met 16 uur per week. Wanneer in jouw cao staat dat je een uitzondering bent in verband met seizoensarbeiders gelden deze regels niet.
Dit betekent dus dat de WAB zorgt voor meer zekerheid over jouw uren en contract.

WAB en Zzp’er

Voor zzp’ers verandert er niks met de nieuwe wetgeving. Wanneer je dus als zzp’er werkt kun je je huidige tarief dus aanhouden en ben je een relatief voordelig alternatief voor de andere ‘flexibele arbeidskrachten’ zoals uitzend- of oproepkrachten of payrollers.
Wel is er de een andere nieuwe wet in de maak, de nieuwe Wet DBA. Deze is nog niet af en het kan ook nog wel even duren voordat deze ingaat dus voorlopig zijn er geen veranderingen.
Wanneer je gevraagd is om terug te komen als zzp’er moet je wel opletten dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Wanneer je maar voor een opdrachtgever werkt ben je namelijk geen echte zzp’er en loop je risico op naheffingen, boetes en andere verplichting via de Belastingdienst. Deze gaat namelijk ook meer controleren op deze schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst beoordeelt dit op basis van het handboek Loonheffingen om de arbeidsrelatie te controleren.

Bron: RTLZ

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Vind hier recente vacatures van Mercedes-Benz Customer Assistance Center Maastricht
Mosae Zorggroep als werkgever? Vind hier alle vacatures.
Zit het in je bloed om vanuit die ene bijzondere cliënt te denken en vooral ook te handelen? Bekijk de vacatures van PSW.
Werken bij Janssen Kerres Automotive in Limburg en Brabant? Vind hier alle vacatures
Vind hier alle vacatures van Vista college!
Vind hier alle vacatures van Citaverde College!
Ook werken bij Laurentius? Bekijk hier alle vacatures.
Vind hier alle vacatures van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken!
Werken bij Gemeente Sittard-Geleen? Vind hier alle actuele vacatures.
Passie voor onderwijs? Bekijk snel de vacatures van Gilde Opleidingen!
Wil je aan de slag bij MET ggz? Bekijk hier alle vacatures.
Wil ook jij bij Sevagram werken? Kijk hier voor alle vacatures!
Krijg jij al een warm gevoel bij Adelante? Bekijk dan alle vacatures.
Stichting Pergamijn als werkgever? Vindt hier alle vacatures!
Meewerken aan actuele, statistische informatie? Bekijk snel de vacatures van CBS.
Werken bij Vivantes betekent dat je elke dag thuis komt bij de bewoners van Vivantes en hun dag tot een waardevolle dag maakt! Kijk hier voor alle vacatures.
Vind hier alle vacatures van het grootste skidorp van Europa!
Ook meewerken om frisdranken en sappen te produceren? Kom werken bij Refresco.
Bekijk hier alle vacatures van de 5 Saillant Collection Hotels!
WP Haton werkt in de brooddeeg productie. Klik door voor de vacatures als jij ook hiermee je brood wilt verdienen.
Werken in het voortgezet onderwijs? Bekijk de vacatures bij SVO PL.
Flextronics werkt aan slimme logisitek. Jij ook? Bekijk de vacatures.
Radar bied ondersteuning aan verstandelijk beperkten. Kijk snel voor vacatures om invulling te geven aan hun leven.
Werken aan een veilige regio? Bekijk de vacatures van Veiligheidsregio Zuid-Limburg!