Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
12-11-2014

Lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek vormt non-verbale communicatie een belangrijk onderdeel van de indruk die je maakt. Een potentiële werkgever moet immers in korte tijd proberen in te schatten wat voor persoon jij bent. Een groot deel van non-verbale communicatie is subjectief, maar hoe kun je zo goed mogelijk de situatie naar jouw voordeel laten werken?

Non-verbale communicatie bestaat uit alle communicatie waarbij je een boodschap overbrengt zonder woorden te gebruiken. Denk hierbij aan handbewegingen, je gezichtsuitdrukking of je houding. Tijdens een sollicitatiegesprek zijn er een aantal factoren om op te letten.

Binnenkomst

Als je je sollicitatiegesprekspartner ontmoet, geef je elkaar meestal een hand. Geef een goede, ferme handdruk. Knijp echter de hand van de ander niet fijn. Als je nerveus bent, kan het zijn dat je zweterige handpalmen hebt als je aan het sollicitatiegesprek gaat beginnen. Zorg ervoor dat je handen schoon en droog zijn. Als je gaat zitten, kruis dan je benen onder je stoel of zet ze naast elkaar. Je kunt je benen over elkaar kruisen, maar veel mensen hebben dan de neiging om te gaan wiebelen. Zo kom je gespannen of nerveus over. Draag nette kleding en neutrale sokken. Heb je gesprek met meerdere mensen, kijk dan iedereen goed aan. Door snel weg te kijken, maak je een ontwijkende indruk.

Lichaamshouding

Wanneer je voorovergebogen zit, komen je schouders naar elkaar toe en krimpt je lichaam ineen. Zo maak je een meer timide indruk, dan wanneer je een rechte rug houdt en je lichaam breed maakt. Je hoeft niet als een bodybuilder te gaan zitten, maar zit wel met een open, actieve houding. Dit laat je zelfverzekerder en authentieker overkomen. Zelfs als je je niet direct zo voelt, helpt de houding om deze indruk te wekken. En dat niet alleen: je gaat je ook beter voelen! Je lichaamshouding heeft invloed op hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt: neem een zelfverzekerde houding aan en je voelt je ook meer zelfverzekerd. Vouw je handen ineen en laat ze op tafel leunen (één van de meest neutrale en veilige posities). Zit niet de hele tijd vastgevroren in dezelfde houding, maar wissel een beetje af. Dit doe je al door je hoofd eens de andere kant op te kantelen.

Aan de praat

Spreek met een duidelijk volume en verzorg je uitspraak, intonatie en ritme. Wissel af in je intonatie en spreek rustig. Zo vermijd je een haastige indruk. Vermijd verder stopwoorden zoals ‘ja’,’ euhm’ en ‘zo’, en ga zeker niet zuchten na een vraag. Gebruik korte en eenvoudige zinnen, maak je zinnen af en hou je aan de structuur van het gesprek. Als de ander praat, laat merken dat je luistert. Maak oogcontact en knik zo nu en dan, maar ga niet staren. In een sollicitatiegesprek met meerdere mensen maak je ook zo nu en dan oogcontact met de mensen waar je niet direct mee in gesprek bent, om ze toch erbij te betrekken. Kijk niet constant serieus of nerveus, maar tover een vriendelijke glimlach op je gezicht. Hiermee maak je een positieve indruk.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Naast alle non-verbale communicatie blijft je verhaal natuurlijk belangrijk. Bereid daarom vragen en antwoorden goed voor.. Zo creëer je een mooi geheel!


Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?