Record brekende arbeidsmarktkrapte, maar geen vaste contracten
De krapte op de arbeidsmarkt is op veel plekken te voelen. Steeds meer vacatures zijn lastig in te vullen. Zo telde het CBS recentelijk voor het eerst wel 133 vacatures voor elke 100 werklozen. Ondanks deze krapte stijgen de aangeboden vaste contracten niet op hetzelfde tempo mee.
Het aantal vacatures per 100 werklozen is niet het enige record. Ook het aantal werklozen heeft een laagterecord van 3,5 procent bereikt. Hoewel er 11 miljoen banen wél gevuld zijn (ook een record), bleven 451 miljoen vacatures open staan in het eerste kwartaal van dit jaar. Van deze vacatures bestaat de helft uit vacatures in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg.
De vergrijzing van onze samenleving zorgt al jaren voor krapte op de arbeidsmarkt. De COVID-19 pandemie zorgde in eerste instantie voor verlichting – veel horecapersoneel nam plaats in andere sectoren. Nu de horecasector weer volledig geopend is neemt de vraag aan dit personeel weer hard toe. Nergens anders steeg het aantal vacatures zo hard als in de horeca.
De arbeidsmarktkrapte zet werknemers in hun kracht, het biedt hun de kans om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Ondanks deze ontwikkeling stijgt het aantal vaste contracten niet proportioneel snel. Het aantal flexwerkers steeg zelfs relatief harder dan het aantal vaste contracten. Wel waren veel van deze flexcontracten voor een vaste periode van bijvoorbeeld een jaar en met vaste uren – in tegenstelling tot oproep of uitzendkrachten.
Heeft jouw bedrijf ook last van de krapte op de arbeidsmarkt, en lijken vacatures maar niet gevuld te kunnen worden? Bekijk dan eens ons artikel over hoe gepensioneerden in deze arbeidsmarkt heel goed van pas kunnen komen!