Kandidaten
/_images_upload/_tn_731f146ddbecab4d.png
Schrijf je in voor onze Job Alert
Zo mis jij geen enkele vacature
/_images_upload/_tn_0065099814a10eec.png
Alle vacatures in Limburg onder één dak!

Zit er een vacature voor jou tussen?

Snel zoeken

6 tips voor starters om een baan te vinden

Christianne Giezenaar 11-1-2020 12:00
Categorieën: Algemeen, Cv, Sollicitatie

blog_image:article_banenr_15786632475e187d4f46816.jpg:end_blog_imageVraag een starter op de arbeidsmarkt wat de grootste frustratie is bij de zoektocht naar werk en ze antwoorden allemaal: 'het gebrek aan ervaring'. Vanuit de ogen van een werkgever bekeken, is het natuurlijk goed te begrijpen dat de voorkeur uitgaat naar een werknemer met ervaring. Toch zijn er als starter op de huidige arbeidsmarkt veel kansen. Door de krapte staan steeds meer werkgevers, die voorheen mensen zochten met meer ervaring, meer open voor starters.

Afhankelijk van het vakgebied kan het toch nog erg lastig zijn om een goede startersfunctie te vinden. Omdat je de wereld van het (fulltime) werken nog moet gaan ontdekken hebben wij hieronder 6 tips op rij gezet. Dit zodat je als starter net wat meer kunt opvallen tussen de overige starters, want jij bent natuurlijk niet de enige die pas is afgestudeerd en op zoek is naar een leuke baan!

 1. Maak gebruik van sociale media

  Dat je LinkedIn goed kunt inzetten voor de zoektocht naar je eerste baan is inmiddels al redelijk goed bekend onder de meeste starters. Wanneer je je LinkedIn aanvult met relevante werkervaring, van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, en vaardigheden wordt je beter gevonden voor recruiters.
  Naast LinkedIn staan er inmiddels ook steeds meer banen op andere websites, vacatures op Facebook bijvoorbeeld, of door middel van gesponsorde social media berichten zijn steeds meer bedrijven op zoek naar nieuwe collega’s. Het is dan ook verstandig om op verschillende sociale media een account aan te maken en up to date te houden.

 2. Bouw een netwerk op en zet het in

  Beginnen met een netwerk opbouwen is lastig, maar wanneer je hier tijd in steekt haal je vroeg of laat hier je voordeel uit. Begin met bijvoorbeeld familieleden, mensen van school (ook docenten) en de personen waarmee je hebt samengewerkt tijdens je bijbaan, stage of vrijwilligerswerk. Wanneer je deze personen al als basis in je netwerk hebt kun je je netwerk inzetten om een passende baan te vinden. Wanneer je je netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn, op een creatieve manier laat weten dat je beschikbaar bent voor een baan, zul je zien dat je de zakelijke connecties van de al deze personen kunt bereiken. Tijdens je eerste baan is het dan ook belangrijk om je zakelijke netwerk verder uit te breiden!

 3. Zet vaardigheden centraal op je cv

  Bij de meeste voorbeeld cv’s staan de functies en opleidingen van de persoon centraal. Als starter is dit echter niet slim omdat je dan een relatief leeg cv hebt, gezien je juist op zoek bent naar die eerste baan. Wanneer je je vaardigheden centraal zet zul je beter naar voren komen met je cv.
  Vaardigheden kun je op veel meer plekken op doen dan alleen tijdens je werk. Zo zul je versteld staan over hoe veel vaardigheden je al bezit wanneer je net afgestudeerd bent. Neem bijvoorbeeld het samenwerking in groepen voor projecten op je opleiding. Zelfstandige beslissingen kunnen maken en uit je comfort zone durven stappen door die wereldreis of stage in het buitenland of een goede dosis plannen en doorzettingsvermogen door het combineren van studie & vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld (top)sporten. Deze vaardigheden en de bijbehorende soft-skills zijn voor werkgevers erg belangrijk!

 4. Volg een cursus of bezoek events

  Cursussen en events zijn goed voor extra ervaring en ook voor je netwerk. Zoek bijvoorbeeld evenementen op binnen je toekomstige werkveld om meer relevante en nieuwe kennis op te doen en gecertificeerde cursussen doen het ook goed op je cv. Tevens kun je vaak tijdens evenementen of cursussen goed netwerken. Dit netwerk kun je, zoals aangegeven in tip 2, ook weer inzetten om die nieuwe baan te vinden.
  Tip: De Kamer van Koophandel heeft vaak cursussen en netwerkevenementen in de omgeving die je kunt volgen. Daarvoor hoef je geen eigen bedrijf te hebben om deze te volgen. Tevens zijn deze bootcamps ook vaak een aanvulling op je netwerk omdat je ze samen met mensen volgt die ook binnen jouw interesses of werkveld zitten.

 5. Stages zijn ook werkervaring

  Bij tip 3 hebben we al kort uitgelegd waarom het belangrijk is je cv af te stemmen op je vaardigheden in plaats van je vorige functies. Wanneer je net klaar bent met je opleiding hebben vele starters nog geen echte banen of functies gehad om deze op je cv te zetten. Wanneer je jouw stage, traineeship of zelfs je scriptie relevant is voor de functie waar je op solliciteert is het dan ook belangrijk om deze toe te voegen aan je cv. Daarnaast kun je hier ook in een korte beschrijving uitleggen hoe je bepaalde vaardigheden hebt opgedaan tijdens bijvoorbeeld je stage of waarom je bepaalde zaken nog wilt leren of ontwikkelen.

 6. Wijs een werkgever op de voordelen

  Wanneer je als starter zonder werkervaring gaat solliciteren moet je stevig in je schoenen staan. Je moet aan kunnen geven aan de werkgever wat de voordelen zijn van een starter aannemen. Denk er aan dat het niet erg is om fouten te maken, je hebt verder als starter immers niks te verliezen. Je kunt wanneer je potentiele werkgever twijfelt bijvoorbeeld aangeven dat je ook open staat om een korter tijdelijk contract te tekenen of een proeftijd af te spreken. Zo kun je zelf en je werkgever kijken of de baan en het bedrijf goed bij je passen. Ook loopt de werkgever dan minder risico.
  Een ander punt wat je als starter in je voordeel kunt gebruiken is het feit dat je nieuwe kennis meebrengt vanuit je opleiding en niet vastgeroest zit in gebruiken van andere bedrijven.

Als starter een leuke baan vinden is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Zet veel in op dingen die je kennis en netwerk kunnen verbreden en wees niet bang om te solliciteren op een functie waarbij bijvoorbeeld een jaar ervaring gevraagd wordt, want hier kun je bijvoorbeeld ook je stages voor meetellen. Veel succes met solliciteren!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Vind hier recente vacatures van Mercedes-Benz Customer Assistance Center Maastricht
Mosae Zorggroep als werkgever? Vind hier alle vacatures.
Zit het in je bloed om vanuit die ene bijzondere cliënt te denken en vooral ook te handelen? Bekijk de vacatures van PSW.
Werken bij Janssen Kerres Automotive in Limburg en Brabant? Vind hier alle vacatures
Vind hier alle vacatures van Vista college!
Vind hier alle vacatures van Citaverde College!
Ook werken bij Laurentius? Bekijk hier alle vacatures.
Vind hier alle vacatures van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken!
Werken bij Gemeente Sittard-Geleen? Vind hier alle actuele vacatures.
Passie voor onderwijs? Bekijk snel de vacatures van Gilde Opleidingen!
Wil je aan de slag bij MET ggz? Bekijk hier alle vacatures.
Wil ook jij bij Sevagram werken? Kijk hier voor alle vacatures!
Krijg jij al een warm gevoel bij Adelante? Bekijk dan alle vacatures.
Stichting Pergamijn als werkgever? Vindt hier alle vacatures!
Meewerken aan actuele, statistische informatie? Bekijk snel de vacatures van CBS.
Corio Works bied diverse vacatures, kijk snel voor het huidige aanbod.
Vind hier alle vacatures van het grootste skidorp van Europa!
Ook meewerken om frisdranken en sappen te produceren? Kom werken bij Refresco.
Bekijk hier alle vacatures van de 5 Saillant Collection Hotels!
WP Haton werkt in de brooddeeg productie. Klik door voor de vacatures als jij ook hiermee je brood wilt verdienen.
Werken in het voortgezet onderwijs? Bekijk de vacatures bij SVO PL.
Flextronics werkt aan slimme logisitek. Jij ook? Bekijk de vacatures.
Radar bied ondersteuning aan verstandelijk beperkten. Kijk snel voor vacatures om invulling te geven aan hun leven.
Werken aan een veilige regio? Bekijk de vacatures van Veiligheidsregio Zuid-Limburg!