Kandidaten
/_images_upload/_tn_731f146ddbecab4d.png
Schrijf je in voor onze Job Alert
Zo mis jij geen enkele vacature
/_images_upload/_tn_0065099814a10eec.png
Alle vacatures in Limburg onder één dak!

Zit er een vacature voor jou tussen?

Snel zoeken

Wat je moet doen als iemand ongepaste vragen stelt

Robin Bakker via CVster 14-6-2019 10:00
Categorieën: Algemeen

blog_image:article_banenr_15605007985d035a3e608f4.png:end_blog_imageZo beantwoord je ongepaste vragen tijdens je sollicitatiegesprek
Een overtuigende motivatiebrief schrijven en een mooi cv maken zijn vaak de eerste stappen in jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Heb je hiermee interesse gewekt bij een recruiter of werkgever? Mooi! Grote kans dat je vervolgens wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek.

Natuurlijk is je gesprekspartner reuze nieuwsgierig naar jou tijdens zo’n eerste kennismaking. Maar dat geeft hem of haar natuurlijk niet het recht om het hemd van je lijf te vragen. Helaas kan het voorkomen dat er tijdens een sollicitatiegesprek toch een ongepaste (én verboden) vraag aan je wordt gesteld. Hoe ga je hiermee om? En wat kun je dan het beste antwoorden? Samen met Robin Bakker van CVster geven we je tips.

Waar kom je eigenlijk vandaan?
Volgens de wet mogen werkgevers geen onderscheid maken tussen allochtonen en autochtonen gedurende de sollicitatieprocedure. Tijdens een sollicitatiegesprek mag daarom niet gevraagd worden naar je afkomst of cultuur.

Om te kunnen beoordelen of jij de ideale kandidaat bent voor de functie is een sterk cv veel belangrijker dan jouw afkomst. Je kunt je gesprekspartner hier op vriendelijke wijze aan herinneren wanneer je liever (nog) niet op je etniciteit ingaat. Ook kun je de vraag beantwoorden door de tegenvraag “Waarom is dat voor deze functie van belang?” te stellen.

Wat is jouw godsdienst?
Vaak is er geen enkele reden om dit te vragen tijdens een sollicitatie. Je kunt degene die de vraag stelt erop wijzen dat je dit geen toegevoegde informatie vindt voor het gesprek. Op deze manier maak je een zelfverzekerde indruk en laat je je niet uit het veld slaan. Solliciteer je voor een functie op - bijvoorbeeld - een Katholieke school? Dan is jouw geloofsovertuiging wel van belang en mag je gesprekspartner hier wel naar vragen.

Wat is jouw seksuele geaardheid?
Jouw voorkeur voegt niets toe aan jouw capaciteiten om een functie te bepalen. Wanneer je liever niet direct op deze vraag wilt ingaan, kun je er voor kiezen om hier op een ludieke wijze op in te gaan. Vertel dat op wie jij verliefd wordt, geen invloed heeft op hoe succesvol jij op de werkvloer bent. Ook kun je deze vraag met een wedervraag beantwoorden: “Deze vraag verbaasd me. Waarom is dat voor deze functie van belang?”.

Ben je van plan om kinderen te krijgen?
Vaak zijn vrouwelijke sollicitanten het ‘slachtoffer’. Recruiters en werkgevers willen natuurlijk weten hoe de vlag erbij hangt. Toch is deze vraag verboden en heeft het niets te zoeken bij een sollicitatie. Reageer ludiek dat je hier komt voor een baan en niet voor een afspraak bij de gynaecoloog. Op deze manier wuif je de vraag weg en kun je jouw humoristische kant laten zien.

Bang dat de werkgever je afwijst als je het antwoord op de vraag ontwijkt? Je kunt er dan ook voor kiezen om te liegen, want dit is niet verboden. Zeg dan dat je momenteel nog geen kinderwens hebt.

Wat is jouw politieke overtuiging?
Op basis van politieke overtuiging wil je natuurlijk jouw droombaan niet laten schieten. Wanneer dit wordt gevraagd tijdens een sollicitatie kun je altijd een wedervraag stellen zoals: “Is er een bepaalde reden dat u dat vraagt?”. Een andere optie is om te vragen of je nog langer na mag denken over de vraag en hier op een later moment op terug kunt komen.

Gelukkig komen ongepaste vragen nauwelijks voor. Toch raden we je aan om je goed voor te bereiden voor het geval dat ze - helaas - wel gesteld worden. Wil je meer sollicitatietips lezen? Bekijk dan ook eens het carrière blog van CVster.

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Vind hier recente vacatures van Mercedes-Benz Customer Assistance Center Maastricht
Mosae Zorggroep als werkgever? Vind hier alle vacatures.
Zit het in je bloed om vanuit die ene bijzondere cliënt te denken en vooral ook te handelen? Bekijk de vacatures van PSW.
Werken bij Janssen Kerres Automotive in Limburg en Brabant? Vind hier alle vacatures
Vind hier alle vacatures van Vista college!
Vind hier alle vacatures van Citaverde College!
Ook werken bij Laurentius? Bekijk hier alle vacatures.
Vind hier alle vacatures van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken!
Werken bij Gemeente Sittard-Geleen? Vind hier alle actuele vacatures.
Passie voor onderwijs? Bekijk snel de vacatures van Gilde Opleidingen!
Wil je aan de slag bij MET ggz? Bekijk hier alle vacatures.
Wil ook jij bij Sevagram werken? Kijk hier voor alle vacatures!
Krijg jij al een warm gevoel bij Adelante? Bekijk dan alle vacatures.
Stichting Pergamijn als werkgever? Vindt hier alle vacatures!
Meewerken aan actuele, statistische informatie? Bekijk snel de vacatures van CBS.
Corio Works bied diverse vacatures, kijk snel voor het huidige aanbod.
Vind hier alle vacatures van het grootste skidorp van Europa!
Ook meewerken om frisdranken en sappen te produceren? Kom werken bij Refresco.
Bekijk hier alle vacatures van de 5 Saillant Collection Hotels!
WP Haton werkt in de brooddeeg productie. Klik door voor de vacatures als jij ook hiermee je brood wilt verdienen.
Werken in het voortgezet onderwijs? Bekijk de vacatures bij SVO PL.
Flextronics werkt aan slimme logisitek. Jij ook? Bekijk de vacatures.
Radar bied ondersteuning aan verstandelijk beperkten. Kijk snel voor vacatures om invulling te geven aan hun leven.
Werken aan een veilige regio? Bekijk de vacatures van Veiligheidsregio Zuid-Limburg!