Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
18-10-2019

Een cv maken, hoe doe je dat eigenlijk

Veel te veel mensen die op zoek zijn naar een (andere) baan zien een cv maken als een eenmalige actie. Herken je dit: je hebt een prachtige sollicitatiebrief geschreven, waarin je duidelijk uitlegt waarom jij de ideale kandidaat bent voor de baan. Je bent er best trots op, slaat de brief op en stuurt deze als bijlage in de mail mee. Oh ja, en je zoekt nog even snel het bestand met je cv en voegt deze ook als bijlage toe. Na weken wachten kijk je ervan op dat je wéér niet gekozen bent, terwijl je toch een super goede motivatiebrief had geschreven en er een professioneel cv aan had toegevoegd. Wij gaan hier uitleggen waarom het mis is gegaan en wat je daaraan kunt doen.

 

Het doel van een cv maken: opvallen!

Een cv schrijven doe je niet alleen om je potentiële werkgever te voorzien van informatie. Je doet het – of je zou het moeten doen – om op te vallen. Wist je dat recruiters het cv bovenop doen en de motivatiebrief erachter vastnieten? Een professioneel cv maken dat er echt uitspringt is daarom een goed idee. Er zijn een paar dingen die daarbij belangrijk zijn:

  • Een opvallende lay-out. Een goed begin is het halve werk. Kies een opvallend uiterlijk voor je cv, maar wel een dat bij je past en dat past bij de functie waarvoor je solliciteert. Gebruik kleur, zoek een passende foto uit waarop je gezicht goed te zien is.
  • Zorg voor overzicht. Je toekomstige werkgever scant alle cv’s die op zijn of haar bureau terechtkomen in eerste instantie ongeveer tien seconden. Zorg er dus voor dat de belangrijkste informatie snel te vinden is.
  • Werk van nu naar vroeger. Direct na het vermelden van je personalia begin je met een opsomming van relevante werkervaring. Vermeld daarbij de meest recente het eerst en werk vervolgens terug in de tijd. Bij je opleidingen doe je precies hetzelfde.

Als je deze principes volgt heb je een cv gemaakt dat in het oog springt en waarin de werkgever snel kan zien wie je bent en welke ervaring je hebt. Nu gaat het er nog om, dat je de meest effectieve gegevens opschrijft.

Maak een cv op maat

Eigenlijk zou je voor iedere sollicitatie een nieuw cv moeten maken. Er zijn geen twee werkgevers die op zoek zijn naar precies dezelfde persoon, daar moet je op inspelen. Als er gevraagd wordt om ervaring op specifieke gebieden, zoals het werken met bepaalde software, dan moet je dat zeker vermelden. Het is helemaal geen gek idee om voordat je begint met het schrijven van je cv eerst even te bellen met de werkgever. Vraag of de vacature nog openstaat en probeer een beeld te krijgen van de sollicitant waar hij of zij naar op zoek is. In je cv kun je dan de specifieke eisen waarnaar gezocht wordt benadrukken. En nog een voordeel: de werkgever heeft je naam al een keer gehoord en herinnert zich misschien dat je gebeld hebt als hij jouw cv onder ogen krijgt.

Benoem je successen en vaardigheden

Een professioneel cv schrijven doe je ook om jezelf te ‘verkopen’. Schroom daarom niet om bij je werkervaring voorbeelden te geven van de werkzaamheden die je hebt gedaan, hoe je daarin succesvol bent geweest en welke vaardigheden je hebt opgebouwd. Het allermooiste zou zijn, als je van relevante oud-werkgevers korte recensies ontvangt, waarin je positieve kwaliteiten worden benoemd. Die kun je dan met naam en toenaam vermelden bij je werkervaring. Heb je nog weinig of geen werkervaring, dan kun je hetzelfde doen over stages die je hebt gevolgd. In dat geval begin je direct na de personalia met het hoofdstuk opleidingen.

Hobby’s, interesses, sociale activiteiten

Wat je doet in je vrijetijd kan veel zeggen over jou als persoon. Recruiters vinden het belangrijk om daar wat over te weten. Let er daarbij wel op dat de hobby’s en andere bezigheden die je vermeldt een positieve indruk van je geven. Liegen in je cv mag niet natuurlijk, maar je hoeft ook niet de complete waarheid op te schrijven. Dat je een fanatiek roker bent of dat je ieder weekend tot diep in de nacht doorhaalt in de kroeg kun je bijvoorbeeld beter niet vermelden. Vrijwilligerswerk, mantelzorg, sport en andere hobby’s dan weer wel. Het kunnen mooie onderwerpen zijn, waar je met passie en zelfvertrouwen over kunt praten tijdens je sollicitatiegesprek. Want dat wil je bereiken met het maken van je cv.

Wil je nou ook snel een goed cv maken? Klik hier om jouw professionele cv te maken. Succes met het ontwerpen en schrijven!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?