Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
23-12-2021

Werkgevers luiden noodklok in verband met personeelstekorten

Het zal niet lang meer duren of in alle sectoren en beroepen zal er een tekort zijn aan personeel. Daarom luidt werkgeversorganisatie AWVN nu de noodklok en ze pleiten voor een nationaal actieplan om de arbeidsmarkt te verbeteren.

Wat is de huidige situatie?

Volgens het AWVN wordt er nu over de hele linie een te hoge werkdruk ervaren. Dit komt met name door het massale overwerken door mensen, de kwaliteit komt onder druk te staan door tijdsgebrek en de levering van goederen en diensten komt of is al in gevaar. Daarnaast ervaren werknemers door de bovenstaande redenen veel werkstress, wat vervolgens weer leidt tot nog meer uitval en een nog hogere werkdruk.

Dit is ook te zien in het aantal bedrijven dat te maken heeft met te weinig personeel. In 2017 was dit 7 op de 10 bedrijven in Nederland, in 2019 waren dit er 8 van de 10 en nu zijn het er maar liefst 9 op de 10 bedrijven.

Wie of wat zijn de boosdoeners?

Hoe zijn we in deze situatie terechtgekomen? Volgens het AWVN zijn vergrijzing en ontgroening de grootste redenen voor de krapte op de arbeidsmarkt. Veel mensen zijn met pensioen te gaan of gaan dit op korte termijn en de groep jongeren die van onder de arbeidsmarkt instromen wordt steeds kleiner. Heel logisch dat er dus steeds minder werknemers zijn, maar er zijn nog meer redenen.

Zo zijn er ook steeds meer mensen die deeltijd zijn gaan werken. Dat is dan ook een reden voor de krapte, want het betekent simpelweg dat er meer mensen nodig zijn voor hetzelfde aantal uren.

Hoe moet het nu verder volgens werkgevers?

Het klinkt gek, maar volgens het AWVN klopt het wel; twee tot vier uur extra in de week werken, zou in veel branches de tekorten wegwerken. Dit is met name een taak voor werkgevers om het gewoon te vragen aan werknemers, maar dit gebeurt vaak niet. Dit is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, want er zijn nog meer invloeden die opgelost dienen te worden.

Zo staat er ook nog eens een groep van zo’n miljoen mensen aan de kant met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Zij krijgen het maar niet voor elkaar om de juiste functie te vinden of worden steeds net niet capabel genoeg geacht voor de baan. Hier zit dus wel nog potentieel.

Een oplossing die erg populair is onder werkgevers is het vragen van werknemers of zij nog mensen kennen die voor het bedrijf zouden willen werken. Hier staat voor de werknemer dan een financiële beloning tegenover. Dit is handig, maar ook een beetje nodig. Het aantal mensen die mensen zoeken, denk aan HR, zijn ook steeds lastiger om te vinden.

Personeel krijgt ook steeds meer betaald, zowel diegene die al in dienst zijn als de nieuwe aanwas. Om werk op andere manieren aantrekkelijker te maken dan alleen maar meer geld, zouden werknemersvertegenwoordigers in de cao-overleggen meer aandacht moeten hebben voor de langere termijn.

Ten slotte vinden werkgevers dat de overheid ook een duit in het zakje kan doen door bijvoorbeeld de belasting op arbeid te verlagen voor werknemers, het inzetten van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt makkelijker te maken en de obstakels voor mensen met buitenlandse diploma’s en zijinstromers weg te nemen.

Hoe denk jij over de krapte op de arbeidsmarkt? Heeft jouw bedrijf er ook last van? Misschien is een vacature op Banenrijklimburg of een Job Marketing campagne wel de oplossing om die ene kandidaat te vinden voor jouw vacature! Bekijk gerust eens onze werkgeverspagina voor meer informatie of onze blogpagina voor meer artikelen.

Bron: NU.nl, CBS.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?