Focus op carrièrre, vind alle vacatures op Banenrijklimburg!
Alle focus op carrière?
Vind hier de juiste vacatures!
Vind een nieuwe collega via alle actuele vacatures op Banenrijklimburg!
Samenwerken in een hecht team?
Zoek hier een nieuwe uitdaging!
Vind een matching Zorg vacature op Banenrijklimburg!
All eyes on vacatures op Banenrijklimburg!
Op zoek naar een collega met ambitie?
Vind hier de juiste vacatures!
Snel zoeken

10 redenen voor ontslag

Christianne Giezenaar 9-11-2017 10:49
Categorieën: algemeen

blog_image:article_banenr_15102230885a042cf050db0.png:end_blog_image
Een werkgever mag je niet zomaar ontslaan. Een werkgever moet goede redenen voor ontslag hebben en moet dit ook kunnen aantonen.
Wat zijn redenen om tot dit ontslag over te gaan? Een overzicht van tien veelvoorkomende redenen voor ontslag.

 1. Diefstal
  Diefstal is een misdaad en altijd een reden voor ontslag. Het maakt niet eens uit wat er gestolen wordt: ook het stelen van voorwerpen die nauwelijks van waarde zijn blijft diefstal. Het vertrouwen in de werknemer is aangetast.
  Ook liegen wordt geaccepteerd. Op geen enkele wijze. Leugens in je CV die uitkomen behoren hier ook onder.
 2. Fraude
  Fraude is een breed begrip. Denk aan onterechte kostendeclaraties, ten onrechte verstrekte kortingen aan familieleden en valselijke opgave van gewerkte uren.
 3. Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen
  Ontslag om bedrijfseconomische redenen is een vorm ontslag die te maken heeft met noodzakelijke veranderingen binnen het bedrijf. Hierbij gaat het vooral om de financiële positie van het bedrijf. Dit ontslag heeft dus niets te maken met het functioneren van een werknemer.
 4. Werkweigering
  Dit komt vooral voor als een werknemers zijn werk niet op een andere locatie of op een afwijkend tijdstip wil uitvoeren. ‘Werkweigering’ speelt ook in die situaties waarin een werknemer zich ziek acht, terwijl de arbo-arts stelt dat hij weer aan het werk kan of wanneer een werknemer weigert mee te werken aan een re-integratietraject.
 5. Geweld of bedreiging
  Agressie komt overal voor, ook op de werkvloer. Fysiek geweld, maar ook verbaal geweld (uitschelden van collega’s of de werkgever) en dreiging met geweld kan een absolute reden zijn tot ontslag op staande voet.
 6. Kritiek op de werkgever
  Het beschimpen van de werkgever, collega’s of het bedrijf op sociale media wordt vaak niet getolereerd.Aanvullend: ook offline roddelen of klagen is zeker niet altijd zonder gevolgen. Iets gehoord ‘in de wandelgangen’ of ‘van horen zeggen’?
 7. Alcohol en drugsgebruik 
  Het onder invloed verschijnen op het werk kan onveilige situaties opleveren, en niet alleen bij chauffeurs! Ontslag op staande voet kan ook worden gegeven aan de werknemer die zich beschonken op een personeelsfeest misdraagt.
 8. Seksuele intimidatie
  Hoe onschuldig het is een vorm van ongewenst gedrag op seksueel gebied, voorbeelden zijn: seksistische opmerkingen, hinderlijk gedrag, het ongewenst betasten van iemand en dergelijke. Leidend is vooral dat het gedrag een grens bij iemand overschrijdt en het gedrag daarmee als vijandig, vernederend of intimiderend wordt beschouwd. Dit gedrag kan van een persoon afkomstig zijn, maar ook van een groep.
 9. Ongeoorloofd gebruik van internet
  Youtube, Facebook, maar ook datings- en porno sites: het kan voor een werknemer aanlokkelijk zijn om tijdens werktijd deze sites te bezoeken. Niet elke werkgever is hier even streng in, vaak geldt ook ‘als het werk maar af is’. Maar het zou niet voor het eerst zijn dat iemand wordt ontslagen wegens ‘het niet op de juiste wijze gebruiken van internet’.
 10. Ontslag om persoonlijke redenen
  Ontslag om persoonlijke redenen heeft betrekking op het gedrag van de werknemer. Voorbeelden van ontslag om persoonlijke redenen zijn: langdurige arbeidsongeschiktheid, regelmatig ziekteverzuim en onvoldoende functioneren. De werkgever gaat er in ieder geval van uit dat jou iets te verwijten valt.

Bron: ambitie / ontslag-krijgen.nl

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Vind hier alle recente vacatures van Mercedes-Benz Customer Assistance Center Maastricht
Vind hier de meest recente vacatures van Sabic!
Sitech Services als werkgever? Vind hier alle vacatures.
Made of energy. Connected @ heart!
Werken bij Janssen Kerres Automotive in Limburg en Brabant? Vind hier alle vacatures
Vind hier alle vacatures van Arcus college!
Spring achterop en ondersteun onze ouderen in hun dagelijkse zorg!
Wil jij ook SPIE’er worden? Bekijk hier alle vacatures.
Het CBS is een kennisinstituut dat actuele, statistische informatie produceert en trends in de samenleving signaleert en in kaart brengt. Vind hier alle vacatures!
Meer over Timing! Bekijk hier de actuele vacatures.
Werken in de innovatieve wereld van het Maastricht UMC+? Vind hier alle actuele vacatures.
Wil jij het beste naar boven halen in jezelf en anderen? Vind hier vacatures bij Adelante in Limburg