Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
08-05-2020

Geboorteverlof voor partners vanaf 1 juli

Belangrijk voor werkgevers van aanstaande ouders: de regels omtrent het aanvullende geboorteverlof veranderen op 1 juli. Lees hier waar jij vanaf dan rekening mee moet houden.

Het geboorteverlof verandert

Werknemers van wie de partner pas bevallen is van een kind, hebben recht op verlof. Momenteel hebben zij recht op één keer het aantal uren dat zij per week werken in verlof. Met andere woorden: ze krijgen één keer één werkweek vrij. Bij een werkweek van 40 uur komt dat dus neer op vijf dagen verlof. Die moet de werknemer dan wel opnemen binnen vier weken na de bevalling van zijn of haar partner. Wanneer hij of zij dat verlof precies opneemt en hoe het verlof precies wordt ingedeeld, is aan de werknemer. Tijdens deze vijf verlofdagen moet de werkgever het normale salaris van de werknemer doorbetalen. Het geboorteverlof is in 2019 al uitgebreid van twee naar vijf dagen. Vanaf 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof echter nog verder uitgebreid en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving.

Vanaf die datum hebben nieuwe ouders in loondienst ook recht op aanvullend geboorteverlof. Zij mogen dan in plaats van één keer één werkweek, wel vijf keer één werkweek vrij nemen. Bovendien mogen zij die vijf weken opnemen wanneer zij dat willen, zolang ze dat maar binnen zes maanden na de bevalling doen. Dat geeft hen veel meer tijd om bij hun kind en hun gezin te zijn en is ingevoerd om werknemers die net een kind hebben gekregen te ontlasten. Er zijn wel twee belangrijke punten waar je als werkgever op dient te letten:

Ten eerste kunnen werknemers het aanvullende verlof pas opnemen als zij éérst het normale geboorteverlof hebben opgenomen. Ten tweede krijgen ze tijdens het aanvullende geboorteverlof, in tegenstelling tot tijdens het normale geboorteverlof, niet zomaar hun salaris doorbetaald. In plaats daarvan krijg jij als werkgever een uitkering van het UWV, die elke vier weken wordt overgemaakt – ook als de werknemer het verlof gespreid opneemt. Deze dien je vervolgens uit te keren aan de werknemer die het verlof heeft aangevraagd. Die uitkering is maximaal 70% van zijn of haar maximale dagloon, maar mag desgewenst verder aangevuld worden. In de CAO van de branche waarin jij actief bent, zijn daar waarschijnlijk afspraken over gemaakt. Het is ook mogelijk om het UWV de uitkering direct aan de werknemer te laten overmaken. Neem hiertoe contact op met het UWV. Het verlof is alleen bestemd voor werknemers van wie de partner bevallen is óp of ná 1 juli 2020. Het verlof geldt alleen voor mensen in loondienst, dus niet voor zelfstandigen. Om aanvullend geboorteverlof aan te vragen, moet je gebruik maken van de Verzuimmelder in het werkgeversportaal van de UWV. Je hebt de volgende informatie nodig:

  • de geboortedatum van het kind;
  • het aantal weken dat de werknemer het verlof wil opnemen (1, 2, 3, 4 of 5 weken);
  • de ingangsdatum van het verlof;
  • de verklaring dat de werknemer al het standaard geboorteverlof van 1 keer zijn of haar werkweek heeft opgenomen;
  • of de UWV de uitkering rechtstreeks aan de werknemer betaalt of aan jou.

Informatie van de overheid over het aanvullende geboorteverlof vind je via deze link.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?