Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
21-01-2021

Hoe schrijf je een goede open sollicitatiebrief?

Zou jij heel graag bij dat ene bedrijf gaan werken, maar staat er momenteel geen (geschikte) vacature voor je open? Je kunt het altijd proberen middels een open sollicitatie. Dit doe je doorgaans door het opsturen van een open sollicitatiebrief, maar hoe doe je dat precies?

Je kunt starten door een selectie van bedrijven te maken die goed bij jou zouden passen. Denk aan bedrijven waar je goede verhalen over hebt gehoord/gelezen of misschien ken je iemand die altijd heel positief is over zijn/haar werkgever. Het is ook een goed idee om vooraf een keer te bellen naar het bedrijf om zo te informeren naar de mogelijkheden. Dit levert je ook extra informatie op over het bedrijf die je weer kunt gebruiken in je brief. Je kunt in dat gesprek eens polsen hoe het bedrijf tegen een open sollicitatie aankijkt. Bedrijven hebben er ook vaak iets over geschreven op hun website. In de essentie verschilt een open sollicitatiebrief niet zoveel van een “normale” sollicitatiebrief, behalve dat je deze keer niet in kan gaan op een specifieke vacature.

De volgende onderdelen moeten terugkomen in jouw open sollicitatiebrief:

  • Wie ben je en wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Wat zijn jouw persoonlijke eigenschappen en wat wil je met je werk bereiken, zowel op korte als op lange termijn?
  • Waarom is deze organisatie voor jou zo interessant dat je er aan de slag wilt?
  • Wat is jouw toegevoegde waarde voor hun team?

Je kunt ook een indeling aanhouden aan de hand van het AIDA-model:

  • Inleiding: hier trek je de aandacht (Attention). Je stelt jezelf netjes voor en legt uit waarom je solliciteert bij deze organisatie.
  • Kern: maak van jezelf een interessante kandidaat (Interest en Desire). Wat kun jij voor ze betekenen, wat is jouw toegevoegde waarde voor de organisatie?
  • Slot: sluit je open sollicitatiebrief af door enthousiast aan te geven dat je graag zou langskomen voor een kennismakingsgesprek (Action).

Net als bij een standaard sollicitatiebrief, is een goede opening uiteraard belangrijk. Aangezien de organisatie niet per se op zoek is naar jou, moet je ze enthousiast en nieuwsgierig maken naar je verhaal. Je kunt beginnen met een gedeelde kennis of je kunt iets persoonlijks vertellen. Een voorbeeld: “Ik vond uw bedrijf via LinkedIn en dacht direct: deze organisatie is mij op het lijf geschreven. In deze brief licht ik graag toe waarom ik een geschikte kandidaat voor u ben.”

Een goede afsluiting van je brief

Naast een goed verhaal, is de afsluiting van je open sollicitatiebrief een van de belangrijkste onderdelen. Je hebt je verhaal gedaan, je hebt uitgelegd waarom jij een toegevoegde waarde bent voor de organisatie, zorg er nu voor dat je de brief afsluit met een concreet actiepunt. Je wilt graag dat de lezer van je brief iets gaat doen. Probeer hem/haar over te halen tot het geven van een reactie of misschien zelfs al meteen tot het versturen van een uitnodiging. Bijvoorbeeld: “Heeft u verder nog vragen? Dan kom ik graag langs om het een en ander nader toe te lichten.”

Aan de hand van deze tips schrijf jij gegarandeerd een goede open sollicitatiebrief. Na een goede inleiding en een concreet actiepunt op het einde, mag jij hopelijk snel met de organisatie in gesprek. Is het jou gelukt om zo’n uitnodiging te bemachtigen? Lees dan zeker onze tips om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatiegesprek!

Bron: Intermediair

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?